Vrij Werk

Serie van 3, aan de hand van gedicht/songtekst

 

Al ruim een half jaar speelde ik met de gedachte om aan de hand van een songtekst een aantal foto’s te maken. De tekst van “Als Je Iemand Zoekt” van Sjors van der Panne spreekt me al lange tijd heel erg aan. Het nummer gaat over jezelf, dat wanneer je iemand zoekt om naar je te luisteren, die je aandacht geeft en naast je staat, iemand die er altijd voor je is, die je trouw is en je nooit verraadt, dan hoef je niet zover te zoeken, want diegene ben je zelf!

Ik ging bezig met het verder uitdiepen van dit project, want hoe pak je zoiets aan? Uiteindelijk zou ik naast het fotograferen ook zelf moeten poseren? Durf ik dat? Kan ik dat? En al denkende kwam ik het gedicht “De Weg” tegen wat ik heel vaak heb horen voordragen tijdens de tour van 3JS in 2015. En opeens kwam het besef dat dit nummer en dit gedicht elkaar zo mooi aanvullen en dat dit mijn eigen verhaal en een belangrijk deel van mijn leven is!

Dit wil ik even kort toelichten: Door een auto-ongeval werd mijn leven letterlijk en figuurlijk op de kop gezet, doordat mijn auto op de kop op een andere weg geslingerd werd. Ik werd op harde wijze letterlijk op een ander pad gezet. Tijdens mijn revalidatie werd ik gedwongen meer naar mezelf te luisteren en heb ik ook daadwerkelijk langzaam maar zeker bewust voor dit nieuwe pad gekozen. Daardoor brak de zon weer door en kon ik genieten van het leven.

Dus inderdaad: ik moest het allemaal zelf gaan doen, niet alleen het fotograferen maar ook het poseren en inleven. Want uiteindelijk ben jij degene die het pad moet volgen!

Het gedicht gaat als volgt:

De Weg

De weg die je hebt te gaan, is je eigen weg.
Het is de levensweg die je zoekt,die je vindt, die je kiest.
Op die weg wordt je ook gevonden, als je je laat kennen.
Op die weg wordt je bemind,
als je leeft met een open hand, en een open hart.
Op die weg gaat altijd iemand mee, zichtbaar en onzichtbaar,
door nacht en ontij.
Wonderlijk is die weg die je kiest en niet kiest.
Wonderlijk is die weg die jou kiest.

De foto’s heb ik gemaakt aan de hand van het gedicht De Weg, maar met het nummer “Als Je Iemand Zoekt” in het achterhoofd. Want wat je ook kiest, waar je ook gaat, het is altijd JIJ die het moet doen. Jij bent diegene die de keuzes maakt op de levensweg!
En zo heb ik het gevoel dat ik met dit project een soort van levenswerk heb neergezet.

Serie van 3

Creatieve fotografie

Facebook

Op mijn facebookpagina Alied Fotografie zijn de volledige albums van de concerten te vinden. Neem ook daar gerust een kijkje. Naast Vrij Werk is hier ook Concertfotografie te zien.